Hoe duurzaam zijn flitsbezorgers?

Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden in onze samenleving. Consumenten vinden het belangrijk dat bedrijven een duurzaamheidsstrategie hebben en hier spelen bedrijven dan ook op in. Maar hoe zit het met de duurzaamheidsstrategie van de flitsbezorgers? Voordat we het antwoord geven op deze vraag, moeten we wel weten duurzaamheid nu precies betekent. Duurzaam betekent letterlijk ‘om lang mee te gaan’ en heeft betrekking op dingen die geproduceerd zijn op een manier die het milieu zo min mogelijk belast. Laten we eens kijken hoe duurzaam flitsbezorgers zijn.

E-bikes / fietsen

De riders van de flitsbezorgers zijn je vast niet ontgaan. Van felroze tot zwart en de een nog sneller dan de ander. Bestel je je boodschappen bij een flitsbezorger dan worden ze per e-bike (of elektrische scooter) bezorgd. Dit is natuurlijk duurzamer dan bezorging per scooter, auto of bus.

Lokaal / Biologisch

De flitsbezorgers hebben allemaal een biologisch assortiment aan producten. De een is wat uitgebreider dan de ander, maar we verwachten dat aan aanbod aan biologisch producten in de toekomst zal toenemen. Het is goed om te weten dat biologisch producten niet altijd duurzaam zijn, maar duurzaam voedsel is vaak wel biologisch is. Dat zit zo, bij biologische voeding staat het dierenwelzijn en de kwaliteit van de landbouwgrond centraal. De mate van duurzaamheid wordt echter bepaald door wat voor impact iets heeft op de aarde. Bij duurzame geproduceerde voeding staat dus het beperken van de CO2- uitstaat voorop en niet zozeer het dierenwelzijn of de kwaliteit van de landbouwgrond.

Lokale producten daarentegen zijn wel altijd duurzaam te noemen. Hoe minder schakels er tussen de consument en de producent zitten, hoe minder de CO2- uitstoot. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je eieren koopt van de boer om de hoek dit minder belastend is voor het milieu dan dat de eieren uit de andere kant van het land moeten komen. Flitsbezorger Flink en Gorillas bieden diverse lokale producten aan. Gorillas heeft zelfs een aparte categorie met enkel lokale producten. Hier vind je onder andere zuivelproducten, lokale bieren en eieren.

Meer weten over het assortiment van de flitsbezorgers? Lees dan onze artikelen, Assortiment flitsbezorgers: wat kan ik bestellen? en Wat kun je bestellen bij Gorillas?

Voorraad en papieren tassen

Net als in de supermarkten hebben de flitsbezorgers een voorraad. Deze voorraad is echter beperkter dan de voorraad in de supermarkt. Als je een dark house van een flitsbezorger passeert zie je dan ook dat het pand niet groter is dan een klein winkelpand. Op basis van data die wordt verzameld via app kunnen flitsbezorgers een goede inschatting maken van het koopgedrag van de consument. De voorraad wordt dagelijks aangevuld en er wordt beperkt ingekocht. Daarnaast werken flitsbezorgers niet met plastic tassen, je boodschappen worden uitsluitend bezorgd in recyclebare papieren tassen.

Meer kopen minder duurzaam?

Meer kopen is in principe minder duurzaam. En nu vraag je je misschien af hoe hoe duurzaam het is dat we met één klink op de knop binnen 10 minuten een pak melk en een banaan laten bezorgen. Het klopt dat meer kopen in principe minder duurzaam is, maar dit verdient een kanttekening. Je koopt via een flitsbezorger in principe wat je nodig hebt en niet meer dan dat. Het scheelt je een ritje met de auto naar supermarkt en voorkomt impulsaankopen in de rij voor de kassa. Zelf de fiets pakken en je boodschappen halen is natuurlijk het best voor het milieu. Maar laten we eerlijk zijn, als je tijdens het bakken van een appeltaart boter mist of s’avonds onverwachts gasten krijgt, dan open je eerder de app van de flitsbezorger dan dat je zelf (in de regen) op de fiets stapt 😉

Flitsbezorgd.nl
Logo