Een van de grote pluspunten van een flitsbezorger is de bezorgsnelheid. Flitsbezorgers als Flink en Gorillas beloven zelfs je boodschappen binnen 10 minuten thuis af te leveren. En soms is dat nog veel sneller. Maar, hoe flikt een flitsbezorger dit eigenlijk? Hoe kan een flitsbezorger zo snel bezorgen? Wij zochten het uit.
Hoe snel je ook kunt fietsen en hoe dichtbij de supermarkt ook is, van een flitsbezorger ga je het waarschijnlijk niet winnen op het gebied van snelheid. Flitsbezorgdiensten beloven een bezorgsnelheid van nog geen 10 minuten, op flitsbezorger Zapp na: deze hanteert een maximale bezorgtijd van 20 minuten. Het is een van de grote voordelen van flitsbezorgers. Je zou denken dat ze stiekem door een auto met een fietsendrager om de hoek worden afgezet, maar nee:de bezorgers komen écht zelf op de fiets.
Flitsbezorgers hebben eigen distributiecentrum
Allereerst is het goed om te weten hoe een flitsbezorger werkt. In tegenstelling tot wat velen denken gaat een rider – zoals een bezorger wordt genoemd – niet eerst langs de lokale supermarkt om jouw boodschappen bij elkaar te sprokkelen.
Nee, een flitsbezorger heeft zijn eigen distributiecentrum, beter bekend als een dark house in de wereld van flitsbezorgers. Zo’n distributiecentrum is gevuld met stellingen met producten die jij online kunt bestellen.
Hoe het logistieke proces binnen een dark house eraan toegaat blijft in het ongewisse: de ramen zijn vaak afgeplakt, waardoor er niets te zien is. Weet je ook gelijk waar de naam ‘dark house’ vandaan komt.
Bezorging in een straal van 2,5 kilometer
Het distributiecentrum is vaak ‘om de hoek’ te vinden, als jij kunt bestellen bij een flitsbezorger. In veel gevallen binnen een straal van 2,5 kilometer, waardoor de flitsbezorgers de bezorgsnelheid dan ook kunnen garanderen.
Leuk weetje: bij veel flitsbezorgdiensten kun je na het bestellen in de applicatie zien waar het distributiecentrum precies zit. Je kunt de rider vanaf het distributiecentrum naar jouw woning volgen.
Elektrisch aangedreven fietsen en scooters
Op het moment van schrijven is onze redactie bezig met een onderzoek naar hoe duurzaam een flitsbezorger eigenlijk is. Wat we wel al kunnen verklappen is dat bijna alle flitsbezorgers hun riders met de fiets op pad sturen.
Het gaat vaak om een elektrisch aangedreven fiets, ook wel een e-bike genoemd. Niet alle flitsbezorgers maken enkel gebruik van fietsen: zo kom je in Amsterdam ook wel eens elektrische scooters van Getir tegen.
Heel veel bezorgers die paraat staan
Tenslotte kan een flitsbezorger zó snel bezorgen, omdat er vaak heel veel bezorgers klaarstaan om direct jouw bestelling op te pakken. Kijk voor de gein maar eens hoeveel fietsen er buiten staan als je langs een distributiecentrum rijdt.
Heel veel bezorgers kan echter wel zorgen voor overlast in de buurt: zo klagen omwonenden veelal over rondhangende bezorgers en veel op en af rijdende fietsen en scooters. Mogelijk komt daar binnenkort verandering in en worden er regels opgesteld voor de distributiecentra van flitsbezorgdiensten.
Eerder sloot de gemeente Amsterdam een distributiecentrum van Zapp vanwege overlast.