Is een flitsbezorger duurder dan de supermarkt?

Je boodschappen laten bezorgen door een flitsbezorger heeft veel voordelen. Zo hoef je niet in de auto te stappen én is een flitsbezorger sneller dan jij: vaak staat een bezorger al binnen 10 minuten bij je op de stoep. Maar hoe zit het met de prijs: is een flitsbezorger duurder dan de supermarkt?

Productprijzen bij flitsbezorger vs supermarkt

Laten we starten met de productprijzen. Is een pakje boter een stuk duurder bij een flitsbezorger dan bij een supermarkt? In veel gevallen belooft een flitsbezorger ‘retailprijzen’, wat inhoudt dat de prijzen nagenoeg gelijk zijn aan de supermarktprijzen. De prijzen zouden dus volgens de de flitsbezorgers nagenoeg hetzelfde moeten zijn als in de supermarkt.

We deden een steekproef bij flitsbezorgdiensten Gorillas en Flink in vergelijking met Jumbo Supermarkten (we kozen deze supermarkt vanwege de laagste prijsgarantie).

FlinkGorillasJumbo
Coca Cola (1,5 liter)€ 2,29€ 2,29€ 2,21
Lay’s Naturel (335 gram)€ 1,99€ 1,99€ 1,79
De Ruijter Vlokken Vlokfeest (300gr)€ 2,09€ 2,19€ 2,12
Peildatum: 31 december 2021

Zoals je kunt zien is er wel degelijk een verschil te zien in prijzen in onze kleine steekproef. Bij een zak Lay’s chips ben je in de supermarkt € 0,20 goedkoper uit dan bij een flitsbezorger.

Eerder lichtten was al op Flitsbezorgd.nl te lezen wat het verdienmodel van een flitsbezorger is, waarin bleek dat een flitsbezorgdienst onder meer bezorgkosten en bijkomende toeslagen rekent bovenop de bestelling.

Op deze uitgaven bespaar je bij de keuze voor een flitsbezorger

Als je kiest voor een flitsbezorger, bijvoorbeeld als je een drukke supermarkt wil vermijden tijdens corona, bespaar je op een aantal manieren. We zetten wat mogelijke besparingen op een rij:

  • Je kunt je auto laten staan, dus bespaar benzinekosten
  • Je doet minder impuls-aankopen, denk aan de rekjes bij de kassa

Natuurlijk is bovenstaande helemaal afhankelijk van jouw shop-gewoontes.

Bijkomende kosten van een flitsbezorger

Zojuist benoemden we het al: bij een bestelling via een flitsbezorger blijft het vaak niet bij enkel de kosten van je bestelling. Er zijn vaak bijkomende kostenposten, waaronder bezorgkosten en mogelijke toeslagen bij kleine bestellingen. Met de volgende extra uigaven moet je rekening houden:

  • Bezorgkosten: bij alle flitsbezorgers in Nederland is dit € 1,80
  • Bijkomende bezorgtoeslag: diverse flitsbezorgers hanteren een extra bezorgtoeslag in specifieke steden

Daarbij moet je bij sommige flitsbezorgers ook rekening houden met een minimale orderwaarde. Je kunt de flitsbezorgers vergelijken om te zien waar wél en niet sprake is van een minimaal bestelbedrag.

Conclusie: is een flitsbezorger écht duurder dan een supermarkt?

Dus, is een flitsbezorger duurder dan een supermarkt? Ja en nee. Als we kijken naar de prijzen vand e producten, dan ben je in veel gevallen ietsjes meer kwijt dan bij de supermarkt. Nu is dat bij een paar producten nog verwaarloosbaar, maar voor een hele grote boodschap zou het via een flitsbezorger wel een stuk duurder uit kunnen pakken.

Aan de andere kant kun je voor een kleine boodschap – mits de bestelling duurder is dan de minimale orderwaarde – waarschijnlijk prima kiezen voor een flitsbezorger. Helemaal als je normaal gesproken de auto pakt voor elke kleine boodschap!

Flitsbezorgd.nl
Logo